HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Földrajzóra és ketrec

2008.10.21. 10:12 tanzablog

Galéria (Dar Es Salaam)

Hajnalban az első reptéri vonattal indulok Schwechat-ra. Zürich lesz az első állomás. Nem kérek újságot, inkább az ablakon bámulok ki, és reggelizem. A szemlélődésből az zökkent ki, amikor az egyik utasnál meglátom a Die Presse címlapját: Szomszédunk gondban – Magyarországot államcsőd fenyegeti. Mégis jelentkezem egy lapért.

 
Átszállást követően a svájci repülő áthúz az Alpok, majd a Dolomitok felett. A Giau csúcsát felismerem. Mintha el akarná érni a gép hasát, kinyújtott ujjakat formálva tör az ég felé. Néhányszor megküzdöttem már a hágóval, amely átvezet alatta. Ahogy az ember kerékpárral teker fel a tíz kilométer hosszú, tíz százalékos emelkedőn, minden egyes pedálfordulatnál alázatot és kitartást tanul. Most csalok. Percenként egy hektoliter kerozint elfüstölve hagyom magam mögött a hegyet.
 
Athén és az Égei Tenger után Egyiptom felett repülünk be Afrikába. Útvonalunk időnként párhuzamos a Nílussal – éles a határ, ami a folyó két oldalán húzódó zöld, élettel teli sávot elválasztja a sivatagtól. A Szahara végtelensége fölött órákig haladunk. Arra gondolok, hogy a repülés úttörői harmad ekkora sebességgel, földi irányítás, kiépített repülőterek és műholdas navigáció nélkül, öt-hat le- és felszállással tették meg ugyanezt az utat.
 
Az Egyenlítő felé közeledve, az esőerdők fölött sűrű pára takarja el a kilátást. Amikor kiérünk a zónából, már zöld szavanna terül el alattunk, s rövidesen megérkezünk Nairobiba. A földet érés előtt, kis magasságban már jól kivehetők a központot övező bódé-városrészek. Az utasok zöme leszáll, hogy kenyai szafari-túrára induljon. Néhányan tovább utazunk Tanzániába, Dar Es Saalam-ba. A repülőtéren várnak. A sofőr széles mosollyal köszönt, és biztosít arról, hogy jól fogom magam érezni, mert itt mindenki nagyon kedves. Beszélgetni kezdünk. Merre van Magyarország, mekkora, mennyien lakják, királyunk van-e, vagy miniszterelnökünk. Már nincs király, mondom, és a Die Presse kapóra jön, hogy ezt meg is erősítsem. Előhúzom, s a címlapfotót mutatom, amelyen kormányfőnk éppen a csőd elhárításán gondolkodik.
 
A szállóban az első nap döntő részét alvással töltöm. Kollégáim csak később érkeznek. Az Indiai Óceán partján vagyunk. Szép idő, napsütés, kék tenger, homokos part, buja növényzet, virágok a kertben. Teljes izolációban a külvilágtól. A bejáratot biztonsági emberek védik. A kijáratot is. Amerikai társam délután sétálna a tengerparton. Ahogy távolodik, az egyik őr megkéri, hogy jöjjön vissza. A szállóban német, francia, brit és dél-afrikai turisták. Senki nem megy sehova, és a tengerben nem fürdik senki. Az étteremben olasz ételt szolgálnak fel. Ásványvíz is van, Veneto tartományból. Következő este a szokásos havi partit rendezik az itt élő külföldieknek. Többségük az ENSZ-nél és hasonló szervezeteknél dolgozik. A DJ-t New Yorkból hozzák. A szobám szerencsére nem a mulatság helyszíne felé néz, és a légkondicionáló olyan hangos, mint egy Zetor, így elnyomja a vigasság hangjait. Az egyenletes zúgás mellett kitűnően lehet aludni. Nagyon várom, hogy hétfő reggel elinduljunk tíz órás buszos utunkra Arushába, ahol a városban lakunk és a helyiekkel dolgozzunk majd.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr15724301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöpeti 2008.10.21. 10:50:32

Képeket kérünk, meg videókat. Ásványvízről, ENSZ-ről, biztonsági őrökől, Szaharáról, mindenről.

Van ott a közelben egy Uhuru nevű csúcs. Kilimandzsárónak hívják a hegyet alatta. Ott bepótolhatod, azt a hegymászást, amit az Alpokban eltrükköztél a repülővel. És, hogy legyen valami játék: hagyj fenn a csúcs környékén valamit, amit mások nem találnak meg. Jövőre visszahozom neked...

eis 2008.10.21. 21:08:15

szöpeti, a biztonsági cégről itt található némi info: www.warrior-security.com/ Képek hiányában átmenetileg ez is jó. Azonban gondolom a modemes Internet miatt -ami problémás- szegényes képeket fogunk látni.
süti beállítások módosítása