HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Iskola

2008.11.23. 22:09 tanzablog

Galéria (iskola) (little green jumping)

Szerény körülmények, kíváncsi, nyitott, tanulni akaró diákok, motivált, a tanításért élő, hivatásukra büszke tanárok – így néz ki egy iskola Tanzániában. Itt a digitális tábla projekt még várat magára. Helyette könnyű, összehajtható, törökülésben a térden kinyitható műanyag asztallapot igyekeznek elterjeszteni, hogy azok a diákok is megírhassák a leckét, akiknek az otthonában nincs asztal. Óriási hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra. Az általános iskolákban sok az angol és az angol nyelvű óra, a legtöbb középiskolában pedig angolul folyik az oktatás. Az állami általános iskola ingyenes, az állami középiskola 10.000 Shilling, a magániskoláért havi 40.000 Shillinget, vagy többet kérnek. Ha egy családban valaki dolgozik, a magániskolát több gyermek számára is megengedhetik maguknak. Egyetemből kevés akad, az állami tandíja évi 1.500, a magánegyetemeké 3.000 dollár körül alakul. Az általános iskolások húsz százaléka tanul tovább középiskolában, s közülük 20 százalék jut el a felsőoktatásba. A diplomás túltermelés errefelé még ismeretlen. A kormány három területet kiemelten kezel. Ezek az orvosképzés, tanárképzés és informatika. Orvosokból és tanárokból óriási a hiány, és az informatikai képzettség is ritka. A jól teljesítő diákok tandíját az állam magára vállalja mind a magán- mint pedig a köztulajdonban lévő egyetemeken és főiskolákon. A képzés olyan társadalmi értéket képvisel, hogy aki tehetsége, vagy családja anyagi ereje révén jó iskolákba jár, nagyon megbecsüli a lehetőséget.

Lehet, hogy most is lenne értelme hasonló ösztöndíjprogramokat hirdetni, mint akkor, amikor Tanzánia ’baráti’ országnak számított, mert ők is a ’szocializmust építették’. Akadnak néhányan így, akik nálunk végezték az egyetemet, főiskolát. Orvosok, mérnökök, közgazdászok.  Most a társadalmi elit meghatározó tagjai, s talán nem kellene ezt a vékony szövetet elszakítani. Itt a gazdasági növekedés stabilan 7 százalék körül alakul minden évben. Aki nem építi ki idejében hídfőállásait, lemarad a jövő üzleteiről, mert Afrika a lehetőségek kontinense. A nagy nemzetközi cégek még szinte teljesen hiányoznak. Sokféle szolgáltatás, termék és tudás elérhetetlen, de mindez változni fog. A kínai és indiai befektetők ezt már tudják.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr24785010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mérienn 2008.11.24. 15:40:43

Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok!!
süti beállítások módosítása