HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Délről északnak

2008.10.21. 10:38 tanzablog

 Galéria (úton)

Reggel indulunk a kisbusszal. Az út minden pillanata élményt ad. A táj zöld, a föld vörös, az égen bárányfelhők. A főút egész hosszában él, lüktet. Büszke tartású, szép arcú, színes ruhába öltözött nők, kézikocsit toló árusok, málhával megrakott kerékpárosok, pásztorok kecskecsordáikkal, patyolat tiszta formaruhájukban iskolába igyekvő gyerekek haladnak a szélén. Az út mentén falvak váltják egymást, bennük sárból tapasztott, pálmalevéllel fedett és téglakunyhók. Egyenletes a szegénység.

A járművek nagy része kamion és ’dola-dola’ – kisbusz. Az dola-dola a tömegközlekedés alapja. A kikiáltó-kalauzok a fel- és leszállóhelyeken kikiabálják, merre tartanak, s akinek arra esik az úti célja, felszáll. Főbb városokat menetrendszeri buszok is összekötnek. A terminálokra érkező távolsági autóbuszokat körbeveszik az árusok, és portékáikat kínálják az ablakon keresztül. A járműveken feliratok. Az egyiken: Allah hatalmas. A másikon: Jézus szeret téged. A harmadikon: Allah mindenható. A negyediken: Jézus kísér utadon. A lényeg, hogy Jézus, vagy Allah minden közlekedőre vigyáz. Ezzel a munkamegosztással kölcsönösen terhet vesznek le egymás válláról, és kétszer annyira figyelhetnek. Ez egyáltalán nem mellékes.

Észak felé közeledve hatalmas kiterjedésű, szabályos alakzatú ültetvények mellett megyünk tovább. Lassan kirajzolódik a távolban a Kilimandzsáró havas csúcsa. A látvánnyal nem lehet betelni. Mint egy nagy, öreg, bölcs, oltalmazó szellem, úgy magasodik a lapos szavanna fölé.

Sofőrünk tapasztalt, bizonyára többször megtette már ezt az utat. Hidegvérrel vezet, de nem sajnálja a gázt. Az egyik falu határában szamárcsorda halad keresztbe néhány száz méterrel előttünk. Haza igyekeznek a legelőről. Lassan, vontatottan kelnek át. Túl gyorsan haladunk. Nem jön szembe senki, ezért két lehetőség adódik: belehajtani a csorda közepébe, vagy a zömét kikerülve az utolsó szamarat elgázolni. Kitámasztom magam. A sofőr a fékre tapos, és enyhén elfordítja a kormányt. A blokkolásgátló szapora ütemben fogja meg és engedi el újra a kerekeket. A leghátul haladó szamár nekivágódik a motorháztetőnek, majd a jármű oldalának, végül mozdulatlanul elterül a padkán.

Néhány horpadással a karosszérián, este érkezünk Arushába. Szállásunk a városban van, kevésbé elszigetelt, mint az első. Maszáj törzsből származó harcosok vigyáznak (a Warrior Ltd. alkalmazotai) az épületre és a vendégekre. Holnap reggel végre gyalog megyünk a városba.
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr67724336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbi* 2008.10.21. 12:27:31

Szia Gábor!

Klasszak az eddigi beszámolóid! Azt hiszem minden nap felnézek és olvasom a Veled történteket :-).

Üdv,

Barbi

eis 2008.10.21. 13:20:16

Szia Gábor,
a szamaras történet elég borzalmas. Írjál sokat!
P.

mérienn 2008.10.21. 18:09:54

Szia Gábor!

Ha gondolod, mire hazajössz, felhajtok egy kiadót, aki könyvben megjelenteti tanzán kalandjaidat. :)

Kérünk szépen képeket az "ungobungo"-ról :), a maszáj harcosokról és a Kilimandzsáróról (is)!!

Írj sokat!

Üdv:

Mariann

mérienn 2008.10.21. 21:24:27

Hmm... Hogy lett az ubongoból dola-dola? :)

szöpeti 2008.10.21. 21:41:38

Te, valaki piszkálja a bejegyzéseket utólag. Talán maga ungobungo. Szólj már neki, hogy szálljon le a modemedről. Tényleg modem van? Kép azon is átjön. Rá kell rakni a tetejére és benyomni az oldalán a riszájz-pikcsör-for-szopeti gombot. És már jön is. És akkor nem csak én hanem kedves énvagyokaz is örülni fog, aki nálam is plasztikusabban fogalmazta meg, hogy mit akar a nép.

EniStone 2008.10.21. 22:00:50

Szia Gabi!

Marha jó a blogod, sokat nevettem, de a szamarat sajnálom. Van a harcosoknak lándzsájuk? Ki vannak festve? Nekem a Tintinből jutottak eszembe a néger harcosok Afrikában :-)


Csinálj sok képet!

E.

sarruken 2008.10.21. 22:30:53

Szia, ha nem is töltesz fel képeket, jó sokat lődözz, hogy itthonmajd megcsodálhassuk őket! Természetesen kíváncsiak vagyunk a bennszülött csajokra is:)

Barbi, iratkozz fel a blog RSS-feedjére, és akkor garantáltan nem maradsz le semmiről:)

V.Emil 2008.10.22. 09:56:19

Kösz a mailt-hogy fenn vagy. Azóta Julival olvasunk. Ő az RSS-t is beállította és megígérte, hogyha nem akarsz, nem kell többet jönnöd a Rám szakadékba!
Csatlakozunk az előttünk szólókhoz, hogy képeket kérünk. Az IBM-nek kell legyen annyi befolyása a tanzánoknál, hogy ad annyi sávszélességet, amin átjön a fotó.
Kis fotóval is megfelégszünk. Naponta eggyel.
Ja, és hallottalak valamelyik kereskedelmi rádión, azt hiszem a Gazdaságin eléggé hosszasan még elutazásod előtt, vagy kb. azzal egyidőben.
Na, vigyázz magadra és írjál!

gyuri62 2008.10.22. 10:32:30

Szia Gábor !

Nagyon jó ötlet ez a blog, továbítottam a linket a srácoknak !
Jók az írásaid, ne hagyd abba ! Vigyázz magadra !

a sör milyen ? :))

mérienn 2008.10.22. 11:52:22

Köszönjük a fotókat!! Bár az "ungobungo"-t (ez most már rajta marad) nem NISSAN kisbusznak képzeltem, de azért elég autentikus.

A másik dolog ami feltűnt, a marhacsorda tápláltsága...Ők szegénykéim nem mennének át egy Milka reklám castingon...

Milyen Arusha?

kanga68.10.17. 2008.10.22. 15:25:18

Hello Smore!

Az Európai Utas is érdeklődve olvassa a blogodat
;-)

Szép napokat Neked!

kanga
süti beállítások módosítása