HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

A mzungu-k

2008.10.23. 10:35 tanzablog

Már dolgozunk, ezért egyre több az interakciónk a helyiekkel. Végre ugyanott és ugyanazt esszük, mint az itt lakók, velük és nekik végezzük munkánkat. Nyomasztott az elzártság. Idegen országban mindig szeretek elvegyülni, és egyszerűen csak létezni a többiekkel. Ez itt természetesen nehezen menne, mert mzungu színemet már egy kilométerről ki lehet szúrni. Tudomásul kell vennünk, hogy bizonyos mértékű izoláció folyamatos lesz biztonságunk érdekében is. Be kell tartanuk néhány alapvető szabályt. Sötétedés után nem mehetünk az utcára, csak megbízható taxival védett ponttól védett pontig . Adott területeket el kell kerülnünk. Legalább kettes csoportban közlekedünk.

Felületes megfigyelésem alapján az itt tartózkodó fehér embereket több kategóriába lehet osztani. Az egyik a tulajdonosi réteg. Éttermeket, szállodákat, utaztató cégeket birtokolnak. Általában a korábbi gyarmattartók leszármazottai. Zömmel dél-afrikaiak, zimbabweiek és britek. Őket nem mindenhol látni. Nagy méretű terepjáróval közlekednek, és kisebb erődítménynek beillő házakban laknak. Esténként valószínűleg az aznapi bevételt számolják egy pohár jeges whisky mellett egy callgirl társaságában az oroszlánbőrön. Feketékkel dolgoztatnak, de ha megfelelően tervezik a napjukat, a kiszolgáló személyzeten kívül nem kell bennszülöttbe botlaniuk. A pub-okban és dine-in-ekben hasonszőrűek között töltik az estét, válogatnak a fantáziátlan menük (chips & fish, chips & chicken & pizzas) között és krikettet, vagy focimeccset bámulnak.


Turistákból két típus is megkülönböztethető. Azt egyik, aki érdeklődéssel fordul a helyi kultúra és a természeti szépségek felé, a másik pedig az élet fehér köreiben mozog, s hazaérkezve büszkén újságolja barátainak, hogy afrikai szafarin járt.
ENSZ alkalmazottakkal kizárólag a város fehérek által kedvelt pontjain akadok össze. Könnyű megismerni őket kifogástalan öltözékükről, szolgálati terepjárójukról, vagy a nyakukban lógó mágneskártyáról.


Önkéntesek is szép számmal akadnak. Nyugdíjas holland üzletemberek például, akik induló helyi vállalkozóknak segítenek. Egy talpraesett kanadai lánnyal is megismerkedünk. Három éve él itt. Egészségügyi programokat szervez. Decemberben utazik végleg haza. Magával visz egy maszáj férjet is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr85727799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöpeti 2008.10.23. 12:00:01

Engem ilyen egyszerűen nem lehet lerázni. Még sok-sok fényképet kérünk. A holland maszáj férjéről. fehér emberekről, fish&chips-ről, szállodáról meg mindenről.
Mit esztek? hol alszotok? Hol dolgoztok? Mit csináltok? Milyenek a társak?
Ha esetleg találsz olan Zimbabwei-i gazdagot, aki egyedül már nem tudja a pénzét számolni, akkor megemlíthetnéd, hogy ismersz valakit, aki szívesen segítene.

mérienn 2008.10.23. 22:30:10

Jambo Gábor!

Egyre jobban tetszik ez a nyelv.

Az eddigi szószedet:
ubongo - azt hittük kisbusz, valójában nem tudjuk mit jelent
dola-dola - kisbusz
jambo - szia, hello
mzungu - fehér (ember)

Még kérünk ilyeneket!!! :)
És persze én is szeretnék hallani a csapatról, a szállásról, az ételekről, amiről nyilván fogsz is majd írni, csak nem tudjuk kivárni.

Itt nálunk ma tüntetések vannak és október 23, meg történelmi mélységet megjárt forint. De gondolom ez annyira most nem érdekel. Úgyhogy nem is rontom a hangulatot ilyenekkel. Hakuna matata!

Mariann

süti beállítások módosítása