HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Mai meeting 2 / munka 2

2008.11.13. 06:17 tanzablog

Mai meeting 2

Tíz órára, az Arusha hotelbe beszéltük meg a találkozót az utazásszervező szövetség nyolc bizottságának vezetőjével, hogy elmondjuk nekik javaslatainkat, és bemutassuk az új honlapot, amelynek segítségével a külföldi utazási irodák és egyéni utazók megkereshetik helyi partnerüket. Mivel már van némi gyakorlatom az afrikai megbeszélésekkel kapcsolatban, nagyjából tíz százalék esélyt adok a találkozóra. Nagyon meglepődöm, amikor tíz előtt húsz perccel megjelenik a szövetség vezetője, és elmegyünk vele a szállodába. Még jobban meglepődöm, amikor tíz órakor neki is fogunk a megbeszéléshez. A legjobban azon lepődöm meg, hogy mindenki eljött. 

Japán kolléganőm kezd a honlappal – nagy a figyelem és az érdeklődés, hiszen kézzel fogható, használható eszközt mutatunk be. Utána térünk a kommunikációra.

Ez az ország ez egyedülálló természeti és kulturális kincsekkel rendelkezik. A turizmus a legfontosabb iparág a mezőgazdaság után. A GDP 17 százalékát adja. Ott ülnek velünk szemben azoknak a képviselői, akik ezt megtermelik. Nagyon tisztelem őket.

Ebben az országban egyetlen turizmussal foglalkozó állami szerv sem ad folyamatosan információt a világnak arról, hogy milyen turisztikai attrakciók várják az utazókat. Nem adnak ki sajtóközleményeket újonnan megnyitott létesítményekről. Nem informálnak vásárokról, fesztiválokról. Nem közölnek turisztikai statisztikákat. Nem gyűjtik és rendszerezik turisztikai, üzleti újságírók, útikönyv szerkesztők, kereskedelmi attasék, nagy, vagy afrika-specifikus utazási irodák, légitársaságok, utazási szövetségek, Tanzániáról blogolók, Afrika-rajongók, társadalmi egyesületek elérhetőségeit. Az állam szép bevételt és adókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magukat, hogy a vállalkozókat segítsék. Mintha valahol már láttam volna hasonlót. Vagy csak álmodtam? Előtör belőlem a plebejus düh. Maguk az ország legerősebb iparága. Követeljék ki, hogy legyen felelőse az ország-kommunikációnak. Fogjanak össze a szállásadókkal, nemzeti parkokkal, légitársaságokkal, és folyamatosan lássák el információval ezt a felelőst, aki megszűri, megszerkeszti és továbbítja a mondanivalót. Kérjék meg nagykövetségeiket, hogy gyűjtsék össze azok elérhetőségeit, akiket érdekel Tanzánia idegenforgalma (két napos munka egy-egy országban). Küldjenek ki negyedéves statisztikákat. A főbb új létesítményekről, vagy különlegességekről se hallgassanak. Tanzánia nagyszabású utazási kiállításáról, a Karibu fair-ről gyártsanak több hírt. Januárban arról, hogy tessék beírni a naptárba. A vásár megnyitásakor arról, hogy megnyílt. Ha bezárt, akkor az eredményekről, látogatók számáról. Rendszeresen küldjenek utazási tájékoztatót és biztonsági információt az itt állomásozó nagyköveteknek, konzuloknak. Hirdessenek fotópályázatot turistáknak. Szlovén, cseh, svéd, svájci, osztrák példákat mutatok. Ez nem kvantumelmélet. Ezek végtelenül egyszerű, paraszti logikán alapuló dolgok. Ha a kormányzatot nem sikerül meggyőzni, hogy minderre szükség van, próbáljanak meg a maguk erejével és kapcsolatrendszerével keresztül haladást elérni.

Amerikai kolléganőm szervezetfejlesztési javaslatokkal folytatja. Ebben az USA-ban nagy tapasztalatokkal bírnak. Végül izraeli kollégám zár üzletfejlesztési ötletekkel. Vevők rá.

Köszönjük, hogy felnyitották a szemünket, mondja a chairman. Nagyon elégedettek. Mi is. Adtunk valamit. Úgy érezzük, csak ezért az egy mondatért is megérte ide jönni.
 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr44766425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarruken 2008.11.13. 09:32:35

Remélem, meg is fog mindez valósulni - akkor megyünk mi is:)

Metno 2008.11.14. 14:03:42

Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok! Remélhetőleg lesz elég pénzügyi és humán erőforrásuk, no meg lelkesedésük megcsinálni legalább részben az ötleteket.Gondolom, tartani fogjátok velük a kapcsolatot, vagy lesz valami nyomon követése, milyen tényleges eredményeket tudnak majd felmutatni. Most pedig a jól végzett munka után rátok fér egy kis turizmus, kikapcsolódás, szóval vamos a la playa! :-)

Pöri 2008.11.17. 11:25:04

Szia Gabi! bocs Gábor!

Tegnap nálatok jártunk, azóta csak "Tanzániában" vagyok! Még nem olvastam el mindent, (most éppen dolgozom) de nagyon jó a szöveged és persze a képek!
Ha itthon leszel élőben is tarthatnál egy kis élménybeszámolót!

gyuri62 2008.11.17. 20:54:41

Szia Smore !

Kicsit hanyagoltam a blogodat(mással voltam elfoglalva sajnos :-(
Tök jók az írásaid, meg a fotók, gyerekkorom kedvenc olvasmányai, Afrikai vadászkalandokban olvasott helyek, nevek, szavak elevenednek meg.
További minden jót ! :)

üdv:Gyuri

szöpeti 2008.11.18. 09:17:32

Kedves gyuri62-nek könnyű dolga van, azzal, hogy más dolga volt és hanyagolta egy kicsit a blogodat. És Pöri-nek is könnyű, mert csak most tudta meg, hogy olvasnia kell. Mert mi, akik minden reggel azzal kezdjük, hogy van-e valami újság, már kezdünk elkedvetlenedni. Reméljük nem rabolt el egy maszáj törzs, vagy nem tartóztattak le mert engedély nélkül mostad ki a gatyádat. Mi, olvasók, nem szeretjük ezt az afrikai ráérősdit. Nálunk dübörög a gazdaság. Nekünk hírek kellenek...

V.Emil 2008.11.19. 15:48:57

Idézek:
"Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magukat, hogy a vállalkozókat segítsék. Mintha valahol már láttam volna hasonlót."

Istenem, lehet, hogy az IBM legközelebb hozzánk küld benneteket?
süti beállítások módosítása