HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Gastro (közkívánatra)

2008.11.07. 10:53 tanzablog

Galéria (Gastro)

Japán
Tanzániában az autó Toyota. Esetleg Nissan, néha Land Rover. De mégis inkább Toyota. A japánból érkező használtautó-export egyik fő felvevőpiaca Afrika. A szigetországban 10 – 15 évet kiszolgált járgányok még ugyanennyit simán lehúznak itt. Amikor az egyik exportőrrel egy helyi partner nem volt korrekt, ide küldték Sazan-san—t, hogy rakja rendbe az üzletet. Rendbe tette. Aztán itt maradt Toyotákat árulni. „Használt autókat árulni rendkívül unalmas”-mondja, így aztán négy év múlva kiszállt a boltból, és éttermet nyitott Arusha egyik forgalmas utcáján, az Old Moshi Road-on. Az algát japánból hozza. A halat Dar Es Salaam környéki halászoktól veszi. A rizs helyi termés. Kedves fekete pincér hölgyekkel dolgozik. Szakavatottan, nagyon pontos mozdulatokkal készíti az ételt. A menü Miso leves, ropogósra sütött és megfőzött tengeri növények tésztával, frissen sült tengeri hal és négy nagy darab sushi. Az autentikus, japán ízek fantasztikusak, s a hely szelleme csak tovább fűszerezi őket. Még nem kanalaztam japán használtautó-kereskedőnél Miso levest Afrikában. (6700 Shilling, 1 Shilling = 0,2 forint.)

Indiai
A Diwali-n, a hinduk szent napján, a fény ünnepén indiai étterembe megyünk. Mert az is van itt, nemcsak etióp, kínai, vagy japán. A Diwali-t megünneplik a szikek, buddhisták is, s számos legenda kötődik a naphoz. A mondák szerint Ayodhyai Ráma isten tizennégy év erdei száműzetés után tért vissza városába, miután legyőzte a gonosz Ravaná-t. A visszatérőt az emberek gyertyákkal, lámpásokkal, fáklyával köszöntötték. Ezen a napon egész India fényben úszik, kivilágítják a házakat, ablakokat, kerteket.
Hindu kollégám imával kezd, majd vacsorára invitál minket. Előétel: masala papad, zöldésges samosa. Főétel: palak paneer, csirke tikka masala, dal tadka, tandoori roti, butter naan, zeera rizs. Édesség: édes rasgullas. (15.000 Shilling, itallal).

Lokál
Banán. Érett, éretlen, kicsi, nagy közepes. Nem szórakoznak méricskéléssel, nem kilóra, hanem fürtre adják. Egy 3-4 kilós fürt 1200 Shilling. A banánfa úgy nő, mint máshol a gyom. Ha nem banánt eszünk, legtöbbször helyi kifőzdéket látogatunk. Gyakran kerül tányérunkba ugali kuku, ugali dagaa, amit egy jó pohár frissen facsart gyümölcslével öblítünk le. Az ugali kukoricalisztből készített, a fél tányért elfoglaló gombóc, a leggyakrabban ez, chapati (kenyérféle), éretlen sült banán, vagy rizs a hús kísérője. A gyümölcslevekben szinte úszni lehet, van belőlük minden fajtából, minden mennyiségben. Banánlé, mangólé, ananászlé, avokádólé, passion fruit lé, de keverni is lehet őket. A helyi kifőzdében standard-nak vehető ugali kuku 3000-3500 Shilling.

Mzungu
A fehérek szája íze szerinti éttermekben, például az angol stílusú „sport” pub-okban nincs ugali. Ezek a vendéglátóhelyek éppen ugyanolyanok, mint Budapesten, vagy bárhol a világban. Több képernyőről ordítanak a sportkommentátorok, drágák, nem a konyhaművészet remekeit szolgálják fel, és kevés helyi látogatja őket. Van viszont hamburger 8000 Shillingért, vagy főétel 10.000 – 20.000 Shillingért.

Wali = rizs
Chapati – helyi kenyérféle, lapos, finom
Mnafu – spenót
Pilao – fűszeres rizs
Nyama – marha
Mbuzi – kecske
Kuku - csirke
Dagaa – sneci hal

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr75755401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöpeti 2008.11.07. 16:13:25

Jó dolog ez a globalizáció. A japán autókereskedő éttermet nyit Tanzániában, hogy a magyarnak legyen hol sushit ennie. Annak a magyarnak, aki egy amerikai cégnek dolgozik, aminek Kínában van a központja, de ő Dubai-ból kapja az utasításokat, egy olyan számítógépen, amit még akkor terveztek, amikor Amerikában volt a központ, és Bécsből kapták az utasításokat, de már kínában tervezik és koreai alkatrészekből Szingapúrban rakják össze indiai vendégmunkások, akik angol iskolában tanultak lengyel tanároktól.

V.Emil 2008.11.07. 16:24:41

Látom Afrikában a palacsintát (vagy azt, ami erre nagyon hasonlít) bal kézzel eszik úgy hogy a kést és a villát is ugyanaz a (bal) kéz tartja.
Pedig már azt hittem a pálcikával evés trükkjei után e téren már nem tudnak meglepni!

AJ · http://www.adamjuditfoto.hu 2008.11.07. 22:16:45

Az a tábla nagyon ottvan! Óriási ahogy a nyelvek szürrealisztikusan keverednek, de legnagyobbat a H2O üt. :)) Szétröhögtem rajta a fejem.
süti beállítások módosítása