HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Safari

2008.10.29. 09:28 tanzablog

Galéria (Manyara & Ngorongoro)

Arushából reggel indulunk egy Land Roverrel. Még abból az időből származik, amikor a használhatóság fontosabb volt, mint a marketing. Pár óra autózást követően érkezünk meg a Manyara Nemzeti Parkba. Kellemes, napos időjárás fogad. A belépéssel járó papírmunka után elindulunk a terepjáróval.

Néhány perc múlva már egy másik világban vagyunk. Mintha egy bibliai jelentbe csöppennénk a teremtés ötödik napján, amikor az állatok elkezdik benépesíteni a Földet. Húsz méterrel előttünk egy dagonyában vízilovak hemzsegnek, mögöttünk zsiráfok, impalák és antilopok legelnek. Távolabb, egy bokros-bozótos területen elefántok keresnek élelmet. A bokrokról majmok lógnak, akik szemmel láthatóan jól érzik itt magukat, és úgy döntöttek, inkább nem indulnak el az emberré válás útján. A horizonton hatalmas zebracsorda sziluettje rajzolódik ki. Bárhova is megyünk, nem lehet betelni a látvánnyal. A gazdagság felfoghatatlan. Ez nem állatkert, ez nem szafaripark, ez nem 3D animáció, ez nem látványpékség, ez nem valóságshow, ez maga a valóság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természet, napsütés, fel-feltámadó szél, por, tüskés cserjék, magas koronájú fák, ragadozók és növényevők, ürülék a földön, madarak a levegőben. A szavanna végtelensége egy kicsit az Alföldre emlékeztet, bár itt aligha fogok csikóssal, vagy betyárral találkozni. A maga flórájával és faunájával talán Európa és Magyarország is hasonló bőségben lehetett, valamikor a középkorban utoljára, amikor még magától „termett a vad és a hal”.

Egy svájci orvos azon gondolkodott, hova fektesse be megtakarított pénzecskéjét, hogy majd ne kényszerüljön csirkelábat enni nyugdíjas éveiben. Rábökött a térképre, s az ujja Tanzániára mutatott. Ezért elindult, és sátoros szálláshelyet alapított egy eldugott helyen a Manyara Nemzeti park és a Ngorongo Kráter között. Amúgy svájci módra. A sátrak cölöpökön emelt, keményfa padlózaton állnak, kényelmes ágyakkal, elegáns bútorokkal felszereltek, s két zuhanyzó is jár egy szobához. Az étterem kőből készült. Francia konyha üzemel benne. A civilizáció csak azért ér el ide, mert a rádióhullámok megtalálják a bekapcsolva felejtett mobiltelefont. Áramhoz reggel és este jutunk néhány órára, amikor elindítják a generátort. A vizet napsütéssel melegítik. Ebben a teljesen valószínűtlen környezetben eltöltött éjszaka után megyünk tovább a Ngorongoro kráteréhez.

A tűzhányó már régen kialudt. A megszilárdult kráter tizennyolc kilométer átmérőjű és néhány száz méter magas mélyedése olyan, mintha egy másik bolygón járnánk. Az itteni élővilág máshol meg nem található. Bent, a kráterben, a zebrák, oroszlánok, gnúk és orrszarvúak között bivalyaikat terelgető maszáj törzsek élnek, akik ugyanígy itt voltak száz, ezer, és talán tízezer éve is, amikor a képből még csak a Land Roverek és a mzungu turisták hiányoztak.

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr22738026

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta 2008.10.29. 10:19:50

Ez az oroszlán gyönyörű! Köszönöm! :)
te készitetted a fotót? :))

Izgatottan várom a bejegyzéseidet és néha annyira elragad a képzelőerőm, hogy már-már azt hiszem én is ott vagyok veled :) De jó is volna!

puszi és igy tovább! Rólad fotó????

LadyBlue 2008.10.29. 13:16:54

Ez a hely tényleg maga a Paradicsom!
Ha így folytatod, szerintem lassan egy egész magyar kontingens fog útra kelni, hogy megnézze ezt a gyönyörű országot!

Apropó! Nem féltetek az állatoktól? Mennyire lehet megközelíteni őket? És a szúnyogok? Beválltak a terep színű ruhák?

sarruken 2008.10.29. 14:15:26

Gábor, feltétlen vedd fel a kapcsolatot a helyi utazásszervezőkkel, hogyha mi is meg akarjuk nézni ezt a környéket, ne a méregdrága európai irodákkal kelljen szerveztetni az utunkat:)

eis 2008.10.30. 07:43:53

Mindenemet eladom, ami itt van.

menomano 2008.10.30. 12:05:28

A galéria képeit nézve nem tartom már túlzásnak az Afrikáról szóló útleírások, regények szereplőinek lelkesedését és visszavágyódását, ha a sorsuk elsodorta őket onnan.
Azért abban nem lennék olyan biztos, hogy betyárokkal nem lehet ott találkozni... (az orvvadászokra gondolok)
Ez a képsor és a hozzá tartozó bejegyzés egy utazási iroda reklámja is lehetne.

süti beállítások módosítása