HTML

Tanzablog

Tapasztalatok Tanzániában

Friss topikok

  • alibabaesanegyvenhattyu: Érdekes túra lehetett. Na, erről érdemes blogot írni! (2009.10.22. 15:02) Láttam Afrikát
  • V.Emil: Kuburudisho murua = Always Coca Cola (2008.12.06. 21:09) Arusha - Dar es Salaam
  • V.Emil: A vízszintemet meg az aranymetszést eladom egy zanzibári kirándulásért... (2008.12.06. 20:44) Zanzibár
  • mérienn: Ez tündéri, mennyire aranyosak és lelkesek a gyerkőcök! És persze éljenek a little green jumpingok... (2008.11.24. 15:40) Iskola
  • V.Emil: Idézek: "Az állam szép bevételt és aadókat húz az iparágból, de tisztviselői nem törik össze magu... (2008.11.19. 15:48) Mai meeting 2 / munka 2

Linkblog

Archívum

Munka

2008.10.27. 09:01 tanzablog

Galéria (munka)

A Tanzániai Utazásszervezők Szövetségének (TATO, www.tatotz.com) dolgozunk. Ez az ország legnagyobb ilyen jellegű szervezete, és az egyetlen, amelyikkel a kormány turizmust érintő kérdéseket megtárgyal, és időnként véleményét is figyelembe veszi.

Az itteni idegenforgalmi hivatal (Tanzania Tourist Board, tanzaniatouristboard.com) munkájában is a TATO segít a legtöbbet. A hivatal fő tevékenysége, hogy nagy tételben, jelentős kedvezménnyel vásárol hirdetési felület külföldön, és a diszkont hirdetési lehetőséget továbbadja a helyi vállalkozóknak. Továbbá üzemletet néhány tourinform-szerű irodát. Orszámarketingben jelenleg teszik meg az első lépéseket.

A TATO Kétszázötven taggal rendelkezik. Az utazásszervezők döntő része helyi vállalkozó, kitűnő helyismerettel és néhány terepjáróval, amelyekkel országjárásra, illetve szafari túrára viszik a turistákat.

Az üzletmenet ad-hoc jellegű. Ismerős szállodákból visznek csoportokat, illetve szájhagyomány útján terjed, hogy kivel érdemes utazni, így az érkezők közvetlenül megkeresik az utazásszervezőt. Röviden: vagy beesik néhány utazó, vagy nem. Meglehetősen gyengék a nemzetközi kapcsolatok. Nincsenek, vagy lazák a szálak más országok hasonló szervezetihez, utazási irodáihoz, a nem hagyományos beutaztatók pedig teljesen fehér foltot jelentenek a térképen, holott az emelkedő életszínvonalú Oroszországból, Közép-Európából, és az arab  világból is biztosan számíthatnak érdeklődőkre. Az ország egyedülállóan gazdag természeti kincsekben, színes kultúrával rendelkezik, és lakói döntő része – európai módon ismeretlen módra - kedves az idegenekkel.

Tanzániát mégis kevesen ismerik. Az afrikai turizmus a külföldiek többségének Kenyát, vagy Dél-Afrikát jelenti. Nem köztudott, hogy olyan területek, mint a Kilimandzsáró, a Szerengeti Nemzeti Park és Zanzibár is ebben az országban található. Tanzániába utazni drága. Egyrészt az árszínvonal magas, nagyjából a magyarhoz hasonló, és ez Kelet-Afrikában nem számít olcsónak. Kenya elérhetőbb, özönlenek is oda azok a brit turisták, akik nem Prágába mennek sörözni. Tanzániában nem akarnak tömegturizmust, így ebből a szempontból a magasabb ár nem kifejezett hátrány, és a természeti értékek szempontjából is lényeges fentartható idegenforgalom.

A drágaság másik, fundamentális oka, hogy – éppen a gyenge külső kapcsolatrendszer miatt – a külföldi utazó, vagy utazási iroda csak több lépcsőben éri el a helyi szolgáltatót. Ha pedig egy külföldi iroda mégis jó helyismerettel rendelkezik, akkor magas profittal fogja a Tanzániába irányuló utakat értékesíteni, hiszen ezzel még mindig versenyképes. A haszon döntő része ekkor sem a helyi operátorhoz kerül. Egyetlen példa: ugyanarra a két napos szafari túrára el lehet menni 400 és 2000 dollárért is, attól függően, hogy mekkora szerencséje, vagy helyismerete volt az idegennek.

A TATO egyik legnagyobb gondja, hogy nem ismeri saját tagjait, nem működik koherens szervezetként, nincsenek olyan folyamatok és eszközök, amellyel például a tagok tevékenységei láthatók, igényeik felmérhetők. A belső kommunikáció egy negyedéves nyomtatott hírlevelet jelent. Nincsenek szolgáltatások sem a tagok, sem a külvilág felé. A működés pontosan olyan ad-hoc módon folyik, mint az irodáknál. Egy tájékozottabb / szerencsésebb utazó, vagy utazási iroda ráakad a TATO-ra (egész pontosan személyesen megjelenik az irodában), elmondja igényeit, mire a szövetség javasol egy megbízható, az adott igényeket kiszolgálni képes tagot, és összekapcsolja a két felet. Ugyanúgy, ha egy tag el akar érni valamit, ötletét előadja a vezetőknek, és elég rámenős, akkor lehet, hogy történik valami.

Mit érdemes tehát elkezdenünk, aminek négy hetes ittlétünk alatt kivitelezhető, van értelme, és folytatása? Két projektet szeretnénk elindítani, csak a legelemibb szinten. Az egyik a TATO honlapjának fejlesztése, és ezen belül egy adatbázis létrehozása a tagokról, amelyet még sok más célra is használhatnak később. A másik olyan kommunikációs javaslat elkészítése, amelyben néhány ötletet adunk arra, hogy próbáljanak több információt adni magukról külföldön.

Honlap – adatbázis.
Cél: mérjék fel, kik a tagok, milyen aktivitásokat kínálnak, az ország melyik részében kínálnak szolgáltatásokat.
A tagokat párosítjuk attribútimaikkal, és kereshető adatbázist hozunk létre.
A honlapra látogató utazási iroda, vagy magánutazó igényei szerint kikeresi a megfelelő irodát. Vagy közvetlenül kapcsolatot teremt vele, vagy a rendszer minden szóba jöhető irodának elküldi e-mailben az igényeket. Erre az iroda válasz e-mailben ajánlatot tesz a turistának, aki az ajánlatok közül kiválasztja  a megfelelőt. Fapados megoldás, de jól működik – ezt a modellt alkalmazzák például Észak-Olaszországban a családi panziók tulajdonosai:  http://www.altabadia.it/en/booking_altabadia.htm Az IT infrastruktúra és a drágán elérhető informatikai tudás miatt nem gondolkodunk központi, on-line módon elérhető szolgáltatásban. Ezen kívül a magyar travelport (travelport.hu) mintájára egy sztenderdizált rövid ismertető oldal készítését is javasoljuk, ahol minden tag megadja magáról az alapvető információt.

Kommunikáció

Kommunikációs tervünket arra építjük, hogy a TATO az ilyen irányú munkába be tudja vonni az idegenforgalmi hivatalt, és talán nyomást tud kifejteni a hivatalos szervekre, vagy legalább meg tudja győzni őket. Néhány alapvető célt szeretnénk csak elérni. Az első, hogy adjanak egy kis munkát a külképviseleteknek, akik minden országban gyűjtsék össze néhány személy elérhetőségét, akik egyáltalán érdekeltek abban, hogy információt kapjanak az Tanzániáról. Turizmusról író újságírók, ilyen irányú magazinok szerkesztői, utazási irodák szövetségei, nagyobb, vagy Afrikát is műsoron tartó utazási irodák, bloggerek és honlapszerkesztők, akik saját elhatározás alapján afrikai, vagy tanzániai témákról írnak, afrikanisztika szakok vezetői.  Ha már tudjuk, kikkel szeretnénk kapcsolatot tartani, akkor  lehet azon gondolkodni, hogy miről beszéljünk. Javasoljuk, hogy havonta egy hírt küldjenek magukról a megcélzottaknak, az információ tartalmon kívül azért is, hogy ne felejtsék el őket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tanzablog.blog.hu/api/trackback/id/tr37733785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V.Emil 2008.10.27. 11:09:51

Hát képek, végre képek! Nagy élvezete ez! Az ember elnézi azt a Serengeti roadot, ahogy ott munkába ballagnak az emberek és eszébe jutnak gyermekkora vadász könyvei meg a tévében látott több tucat afrika-film a Serengetiről. Tehát nemcsak könyvben meg a tévében létezik!

Tetszenek a fali szőttesek a laptopos kollégáid mögött. Szerintem egy ilyen a Győri úton is pazarul mutatna! ;-)

Apropó, Zanzibár! Azt mondják az igen jópofa, elvarázsolt hely! Any chance, hogy onnan is lássunk képeket?

szöpeti 2008.10.31. 23:53:48

Tetszik a két jól megfogható feladat. Vigyázzatok arra, hogy egyértelműen tájékoztassátok őket, hogy ezt fogjátok csinálni. Sokszor el kell mondani és meg kell értetni velük, hogy miért pont ezt a két feladotot végzitek, hogy más feladatokkal nem fogtok foglalkozni, és, hogy mire száíthatnak mint végeredmény a négy hét után. Addig kell mondani, amíg tőlük nem halljátok vissza, amit mondtatok.
Legalábbis más önkéntesek más országban ezt csinálták, és igen eredményes volt...

LadyBlue 2008.11.10. 18:07:20

Szia Gábor!

Milyen érzés egy héttel projekt vége előtt? Sikerül megküzdenetek a feladattal?
Nagyon szurkolunk!
süti beállítások módosítása